Kalau makan soto atau bihun sup, ada orang mesti akan cari begedil dulu… Betul tak?
Bukan semua orang rajin nak buat begedil ni. Tapi sekali kalau ada, memang confirm makan bertambah. Memang sedap, ratah macam tu je pun boleh ralit tak tahu makan dah berapa ketul.
Begedil kentang ni walaupun nampak simple, mungkin ada yang bermasalah nak buat. Kadang-kadang tu serap banyak minyak, terlalu lembek, atau cepat basi dan sebagainya.
Kalau nak tahu rahsia dan resepi begedil kentang simple tapi power, jom kita tengok tips daripada Puan Faezah Tarmezi.
Ada step-by-step membuatnya sekali di bawah ini.
RESEPI BEGEDIL KENTANG SIMPLE TAPI POWER
Setiap orang ada cara tersendiri nak buat begedil kentang ni.
Tapi maksud begedil bagi saya ialah:
- kentang mesti digoreng dulu supaya lambat basi.
- mesti pakai udang kering, lagi sedap.
- mesti letak daun sup, baru kick.
- mesti ada lada putih.
Di sini saya kongsikan resepi begedil kentang simple yang saya gunakan sejak dulu lagi.
Senarai bahan lengkap yang diperlukan adalah:
BAHAN-BAHAN
- kentang
- lada putih (tumbuk halus)
- udang kering
- daun sup, daun bawang (racik halus)
- bawang goreng
- garam
- gula (untuk hilangkan rasa kelat kentang)
*semua bahan di atas disukat mengikut rasa masing-masing. Saya agak-agak je.
CARA-CARA
1. KUPAS, GORENG & TUMBUK KENTANG
Mula-mula kupas, potong, goreng kentang terlebih dulu.
Langkah ni penting untuk elakkan begedil cepat basi.
Kemudian tumbuk kentang yang dah digoreng tadi hingga lembut.
2. TUMBUK UDANG KERING
Saya perasakan begedil ni dengan udang kering.
Mula-mula rendam dulu sekejap, kemudian celur dengan minyak panas.
Kemudian tumbuk separa halus.
3. TUMBUK LADA PUTIH
Lada putih ditumbuk halus.
4. SATUKAN SEMUA BAHAN
Satukan kesemua yang dah ditumbuk dan diracik halus termasuk bahan perasa. Kira semua sekalilah bahan di atas.
Kemudian gaul rata.
5. BENTUKKAN
Lepas tu boleh bentukkan ikut suka.
6. SALUT TELUR
Kemudian pecahkan telur untuk disalut pada begedil sebelum digoreng.
5. GORENG
Akhir sekali panaskan kuali dan bubuh minyak untuk menggoreng.
Goreng macam biasa hingga nampak kekuningan.
Tak perlu lama sangat sebab kentang dah dimasak tadi.
Bila dah masak, toskan dan angkat. Sedia untuk dihidang
SIAP!
Dah siap tu bolehlah nak makan dengan soto atau sup. Mesti makin berselera dibuatnya.
Begedil kentang ni kalau ratah macam tu saja pun syok tau!
Semua cukup rasa dan paling best tak perlu risau nak dihidangkan sebab lambat basi.
Jadi, cubalah resepi begedil kentang yang simple dan sedap ni.
Kalau dah cuba nanti, jom share hasilnya dengan kami.
Kalau ada tips-tips lain, sudi-sudikanlah kongsikannya juga ya.
Comments
Post a Comment